Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!
Eijmans; Voor alle zekerheid!
Naast een mooie witte wereld en sneeuw-, en ijspret kunnen vorst en sneeuw voor gevaarlijke situaties zorgen. En leiden tot schade, bijvoorbeeld aan uw huis of auto.
Als gevolg van sneeuw en vorst kunnen wegen ineens veranderen in ijsbanen met groot slipgevaar. En als de dooi inzet kunnen steentjes van het wegdek loskomen. Dat vergroot de kans op ruitschaden. Ook huizen hebben te lijden onder de winter. Waterleidingen kunnen bevriezen en vervolgens springen als het weer gaat dooien. En smeltwater kan een lekkage veroorzaken. Schade kan u duur komen te staan. Mede omdat schade die u zelf kon voorkomen meestal niet verzekerd is. En dat is zonde! Gelukkig kunt u zelf veel doen om winterschade te verkleinen of voorkomen. Denk aan goed onderhoud of aangepast rijgedrag, enkele tips om de winter te trotseren;
Thuis
De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in onverwarmde ruimtes, zoals de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.
Sluit de buitenkranen voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen.
Ook de radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als u op vakantie gaat of voor langere tijd uw huis verlaat.
Zijn de leidingen toch bevroren? Sluit de hoofdkraan dan af en verwarm de leiding voorzichtig (bijvoorbeeld met een föhn). Lukt het u zelf niet? Schakel dan een loodgieter in!
Voor vertrek met de auto
Controleer regelmatig (eens in de drie maanden!) je bandenspanning en het bandenprofiel.
Overweeg winterbanden of sneeuwkettingen.
Controleer de capaciteit van de accu: bij kou gaat namelijk een deel van de energie verloren.
Voorkom het vastvriezen van rubbers: steek bijvoorbeeld een kartonnetje of wasknijpers onder de ruitenwissers en smeer deurrubbers in met glycerine of een siliconenstick/spray.
Controleer de vloeistoffen: zit er genoeg ruitenwisservloeistof (mét antivriesmiddel!), koelvloeistof en olie in de reservoirs?
Mocht de ruit bevroren zijn, ontdooi deze dan nooit met een keteltje warm water. Gebruik liever een goede ruitontdooier of ijskrabber.\
Laat je auto niet onbemand ontdooien. Vlak voordat je echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien? Kan, maar laat je auto daarbij niet onbemand achter. Je bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat .
Zitten de zijruiten vol sneeuw of smeltend ijs? Gebruik dan een ijskrabber, draai het raam niet open. Dit is erg slecht voor de onderrubbers.
Maak bij een sterretje in de voorruit direct een afspraak bij de garage. Vocht zet namelijk uit bij bevriezing, wat voor scheurvorming kan zorgen.
Onder weg
Zorg ervoor dat u goed zicht heeft en gezien wordt. Was regelmatig lampen en ruiten, door opspattend strooizout worden deze snel vies.
Denk aan de afstand tot uw voorganger. Om op tijd te kunnen stoppen. En met name op de snelweg kan het profiel van de banden allerlei steentjes oppakken en afschieten wat ruitschade kan veroorzaken.
Parkeren: zet de auto niet op de handrem bij strenge vorst, maar in de eerste versnelling. De handrem kan namelijk vastvriezen.
Soms gaat het ondanks alle goede zorgen toch mis, (hoe) bent u dan verzekerd? Wilt u hierover meer weten? Vraag het ons, wij adviseren u graag!